Europien Open 2014 – Taszár, Maďarsko

p1020974Letošní ročník Evropského poháru se konal v Maďarském městečku Taszár ve dnech 25.7. -27.7.
Tento závod je spolu s Mistrovstvím světa agility vrcholem sezóny. Na rozdíl od MS zde mohou startovat i psi bez průkazu původu a koná se pod širým nebem (jedinou vyjímkou byl loňský ročník, kdy byly parkury umístěné v jezdeckých halách). Letos bylo na startovních listinách více jak 740 týmů z 33 zemí (Do Evropy přiletěly i výpravy z Japonska, USA, Venezuely, Brazílie, Canady a Argenitiny).
EO má poněkud jiná pravidla, než soutěž na MS. Stejně jako na MS je zde soutěž jednotlivců a družstev, ale na EO se závodníci snaží probojovat do finále, které je vyvrcholením tohoto závodu. Družstva jsou rozdělená na kategorii Large a spojenou kat. small+medium, jednotlivci soutěží ve všech třech kategoriích zvlášť. Do nedělního finále postupuje vždy prních 15 nejlepších družstev ze součtu dvou kvalifikačních běhů v obou kategoriích ( jen pro představu – v kat. large soutěžilo 92 v kat. small+medium 91  většinou čtyřčlenných družstev!) Dostat se do finále je prostě velmi těžké a o to víc bylo pro českou reprezentaci skvělé, že se do finále družstev probojovaly hned dva týmy v kat. small+medium (družstvo Czech team tricolor dokonce z prvního místa!) a jeden v kat. large (tady to bylo dokonce poprvé v historii EO!).
Ještě těžší je probojovat se do finále jednotlivců – sem se mohou týmy kvalifikovat ze dvou běhů – agility a jumping (pro kat. large postupuje vždy prních 25 týmů, pro S a M je to po 15 týmech z každého běhu) + z každé zúčastněné země může do finále nastoupit tým s nejlepším výsledkem z obou kol).
Naši reprezentanti předvedli v sobotu fantastické výkony a do nedělního finále se kvalifikovalo 5 týmů v kat. large, v kategorii medium do bylo dokonce 6 týmů (z celkového počtu 8!!!) a v kat. small také  5 týmů.
A co víc, tři z nich šli do finále z prního místa: Pavel Košek vyhrál jumping, Radovan Liška agility a neuvěřitelná Martina Magnoli Klimešová vyhrála dokonce oba běhy. Naše euforie byla veliká!!! O to horší byla tak trochu ledová sprcha v podobě nedělních výsledků ve finálových bězích. Moc jsme si přáli medaile, ale nakonec z toho bylo jen stříbro pro Martinu Magnoli Klimešovou.. V neděli nás prostě opustilo štěstí, ale tak už to někdy ve sportu bývá.. V každém případě jsme si užili hodně adrenalinových situací, kochali se parádními výkony a za to patří všem našim velké poděkování.

Na závěr trošku zamyšlení nad organizací této megaakce:
Bylo neuvěřitelné štěstí, že nepršelo – trávník na fotbalovém hřišti by to určitě nevydržel a opakoval by se Liberec z roku 2011.
Hygienické zázemí pro cca 800 kempujících lidí v podobě jedné mobilní buňky s cca 5 sprchovými kouty – společně pro muže i ženy, a sprch v šatnách místního fotbalového klubu,(kdy po prvním dnu v těch dámských pořádně fungovala už jen jedna sprcha ze tří a v neděli už to bojler vzdal), bylo naprosto nedostačující !! A to se sprchy nacházely ve stanovém městečku, který byl asi 10 minut chůze od místa konání!
A to nemluvím o mobilních WC v počtu cca 15 ks  – nepřála bych vám vidět stav toytoy v neděli ráno. Organizátoři zřejmě předpokládali, že většina kempujících přijela karavany, které mají své sociální zařízení – to by ovšem museli mít přístup k vodě a výlevkám. Dva kohoutky v celém areálu byly žalostně málo, stejně jako jedna toyka určená pro karavany. Jediné co klapalo bez problémů bylo občerstvení. Chápu, že uspořádat takovou velkou akci není jednoduché, ale pořadetelé se musí postarat, aby fungovalo to nejzákladnější.
O pořadatelství příštího ročníku se zatím nikdo nepřihlásil a já se ani nedivím – Zvládnout organizačně tento kolos je práce pro profesionály a najít vhodné místo není určitě jednoduché. Uvidíme, jestli má EO v této podobě ještě dlouhou budoucnost – běhat vrcholnou akci agility na terénu, který se může  během hodiny změnit v oraniště, není podle mého názoru možné. Povrch by měl být stejný pro všechny závodníky bez ohledu na to, jaké je jejich místo na startovní listině. Budeme doufat,  že si s tímto problémem zakladatelé poháru poradí.

Ještě jednou gratulace a poděkování všem českým reprezentantům a budeme se těšit na MS do Lucemburska
M.V.

Výsledky akce
Pár fotek z akce

eo-vitezove